Vandring på Hovdala 4/9-2022 - Vad hände sen?

Veckan efter vandrardagen tog vi kontakt med Rotary Doctors Sweden i Sverige och meddelade hur mycket vi tillsammans samlat in på vandrardagen och undrade om det fanns någon lämplig by just nu som väntade på hjälp. Det tog bara någon dag så kom ett förslag på en by som heter Namirimo i området Kakamega som ligger i Nordvästra Kenya med 80 hushåll som saknade rent vatten. Vi fick se bilder på den ytliga källan som då mest liknande en smutsig pöl och bestämde oss direkt. Självklart skulle denna by få hjälp att täcka den där källan.

Under oktober månad iordningsställdes källan med tre rör och ett fundament. Hela byn var aktiva och hjälpte byggfirman
bl a med att bearbeta jorden runt källan, gräva upp en plats, bära fram tegelstenar och hjälpa till att blanda cement till muraren etc så att arbetet skulle gå smidigt. Kvinnorna hjälptes åt att laga mat till arbetarna – alla har dragit sitt strå till stacken och känt sig delaktiga i bygget och färdigställandet. Bilder togs under byggtiden och i slutfasen togs även vattenprover för att se vilken kvalitet vattnet hade efter ”operationen”. Vattnet visade goda resultat direkt så de kunde börja använda källan på studs. 

Den 7 november fick vi alla bilder och analyssvar som visar hur allt gick till och att de nu har en fungerande källa nära byn så de slipper gå jättelångt varje dag.