Publicerad den 16 Dec 2023
Insamlingen på 15.000 kr vid Vandrardagen den 3 september, för rent vatten i Kenya, har nu kommit till nytta. Lunyiko källan i Matungo är färdigställd sedan början av december och fullt fungerande för 80 hushåll, dvs ca 500 personer och tamboskap. Vattnet är av bästa kvalitet och kontrollerat av myndigheterna. Underhållet kommer framöver att skötas av byn med översyn från Rotary Doctors representant.
Hässleholm Rotaryklubb och Hässleholm Hovdala Vandrarförening har tillsammans med vandringsglada invånare i Hässleholm, MAXI Stormarknad, Hemköp i Tyringe och Graphoteket gjort detta möjligt för fjärde året. Vi hoppas på fler vandringar och samarbete med föreningar/företag i framtiden.
Denna typ av insats hjälper människor i Kenyas fattigaste delar att;
  • Skydda källvatten från att bli kontaminerat av människor och djur
  • Minska avståndet för kvinnor och barn att söka rent vatten till sina familjer
  • Minska tiden att leta upp rent, säkert vatten varje dag och istället kunna arbeta och få lön
  • Skydda vattenavrinningen genom att plantera träd
  • Minska diarrésjukdomar hos byborna med ca 70%

Tack till alla som bidragit till denna källa.